Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

July 30, 2020

Јул 2020: Сарадник Института Немања Девић одбранио докторску дисертацију

Дана 21. јула 2020. године, у Свечаној сали Филозофског факултета у Београду, докторску дисертацију на тему „Партизански покрет у Србији 1941-1944. године“ одбранио је сарадник Института Немања Девић.
June 19, 2020

Јун 2020: Сарадници Института боравили на истраживању у Босни и Херцеговини

Сарадници Института за савремену историју др Бојан Димитријевић и Немања Девић у периоду од 10. до 13. јуна боравили су на истраживању у Босни и Херцеговини.
March 18, 2020

Март 2020: Научни саветник др Владимир Петровић учествовао на научној конференцији у Индији

Научни саветник др Владимир Петровић презентовао је резултате свог истраживања о историчарима као судским вештацима на конференцији посвећеној јавној улози историјске науке која је организована у Делхију, Индија.
March 8, 2020

Март 2020: Институт акредитован на период од пет година

Након спроведеног поступка акредитације у којем је утврђено да Институт за савремену историју испуњава услове акредитован је на период од 5 година
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју