Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

May 28, 2021

Мај 2021: Сарадници Института учествовали на научном скупу у Крагујевцу

У организацији Центра за научноистраживачки рад САНУ, Универзитета у Крагујевцу и Института за новију историју Србије, 25. маја у Крагујевцу, организован је научни скуп „80 година од избијања Другог светског рата на простору Југославије и страдања града Крагујевца: Нови помаци или ревизије историје“.
April 22, 2021

Април 2021: Помоћница министра у посети Институту

Помоћница министра просвете, науке и технолошког развоја, задужена за науку, проф. др Марина Соковић посетила је наш Институт, заједно са Маријом Величковић, аналитичарком задуженом за хуманистичке науке.
April 15, 2021

Март 2021: Сарадник Института Владимир Петровић одржао онлине предавање на Универзитету Масачусетса

Сарадник Института Владимир Петровић одржао је 9. марта опроштајно предавање на Центру за примењену етику Универзитету Масачусетса посвећено „чишћењу“ као једној од најопаснијих речи у политичком дискурсу.
February 16, 2021

Фебруар 2021: Сарадник Института Небојша Стамболија одбранио докторску дисертацију

Дана 12. фебруара 2021. године, у Свечаној сали Филозофског факултета у Београду, докторску дисертацију на тему „Српска државна стража 1942-1945“ одбранио је сарадник Института Небојша Стамболија.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју