Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

March 18, 2020

Март 2020: Научни саветник др Владимир Петровић учествовао на научној конференцији у Индији

Научни саветник др Владимир Петровић презентовао је резултате свог истраживања о историчарима као судским вештацима на конференцији посвећеној јавној улози историјске науке која је организована у Делхију, Индија.
March 8, 2020

Март 2020: Институт акредитован на период од пет година

Након спроведеног поступка акредитације у којем је утврђено да Институт за савремену историју испуњава услове акредитован је на период од 5 година
March 3, 2020

Март 2020: Учешће директора института проф. др Предрага Марковића на међународној конференцији у Женеви

Директор Института проф. др Предраг Ј. Марковић, 3. марта је одржао предавање у Женеви на међународној конференцији „Противтероризам, де-радикализација и заштита људских права“.
February 14, 2020

Фебруар 2020: Потписан Споразум о сарадњи са Институтом за националну историју из Скопља

У четвртак, 13. фебруара, Институт је посетио проф. др Драги Ђоргијев (Драги Ѓоргиев), директор Института за националну историју из Скопља. Том приликом потписан је Споразум о научној сарадњи.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју