Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

December 10, 2019

Новембар 2019: Књига „Горња Јасеница у Другом светском рату“ промовисана у Крагујевцу

Дана 28. новембра 2019. у просторијама Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу одржана је промоција књиге „Горња Јасеница у Другом светском рату: Аранђеловац и Топола 1941–1945“ сарадника Института Бориса Томанића.
December 10, 2019

Новембар 2019: Виши научни сарадник др Драгомир Бонџић одржао предавање на Филозофском факултету у Новом Саду

Виши научни сарадник Института др Драгомир Бонџић одржао је 25. новембра 2019. уводно предавање „Високо школство у Југославији: институције, идеје и идеологије“ на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду.
November 28, 2019

Новембар 2019: Професор Марковић у посети америчким високошколским институцијама

Професор Предраг Марковић, директор Института за савремену историју, боравио је у Бостону 20-23. новембра 2019. на позив Универзитета Харвард.
November 15, 2019

Новембар 2019: Потписан Споразум о научној и истраживачкој сарадњи са Хрватским институтом за повијест

За време истраживачког боравка у Загребу, делегација Института је 7. новембра посетила Хрватски институт за повијест. Том приликом заменик директора Института др Бојан Димитријевић је са директором Хрватског института за повијест др Горданом Раванчићем потписао Споразум о научној и истраживачкој сарадњи.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју