Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

December 31, 2020

Срећне новогодишње и божићне празнике жели вам Институт за савремену историју

October 27, 2020

Октобар 2020: Промоција књиге „Горња Јасеница у Другом светском рату“ Бориса Томанића у Тополи

У Градској библиотеци „Радоје Домановић“ у Тополи, 23. октобра одржана је промоција књиге „Горња Јасеница у Другом светском рату. Аранђеловац и Топола 1941-1945“ сарадника Института Бориса Томанића.
October 25, 2020

Октобар 2020: Промоција књиге „Београдски равногорци“ др Радета Ристановића у Великој Плани

У холу Центра за културу „Масука“ у Великој Плани, 20. октобра, одржана је промоција књиге „Београдски равногорци“ научног сарадника Института др Радета Ристановића.
October 25, 2020

Октобар 2020: У Лесковцу одржан научни скуп „Културно-историјска баштина југа Србије“

У организацији Народног музеја Лесковац, Института за савремену историју Београд и Огранка САНУ у Нишу, у Лесковцу је 15. и 16. октобра 2020. године одржан XVIII Научни скуп „Културно—историјска баштина југа Србије“.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју