Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

February 14, 2020

Фебруар 2020: Потписан Споразум о сарадњи са Институтом за националну историју из Скопља

У четвртак, 13. фебруара, Институт је посетио проф. др Драги Ђоргијев (Драги Ѓоргиев), директор Института за националну историју из Скопља. Том приликом потписан је Споразум о научној сарадњи.
February 12, 2020

Фебруар 2020: Одржана промоција књиге др Бојана Димитријевића о Александру Ранковићу

У понедељак, 10. фебруара 2020. године, у Малој сали Коларчеве задужбине одржана је промоција књиге „Ранковић - Други човек“ чији је аутор научни саветник Института за савремену историју др Бојан Димитријевић.
February 12, 2020

Јануар 2020: Обележен Дан Института

Традиционално, 31. јануара је обележена годишњица од оснивања Института за савремену историју.
January 28, 2020

Јануар 2020: Проф. др Момчило Павловић добитник Светосавске награде

Министарство просвете, науке и технолошког развоја доделило је проф. др Момчилу Павловићу, научном саветнику, Светосавску награду за континуирани рад на унапређењу науке и наставе историје у Србији.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју