Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

October 9, 2019

Октобар 2019: У сарадњи са Амбасадом Републике Пољске у Београду одржана предавања у читаоници Библиотеке града Београда

У оквиру обележавања 100-годишњице успостављања дипломатских односа између Пољске и Србије, 3. октобра у читаоници Библиотеке града Београда одржања су предавања пољских историчара, сарадника Института за историју Педагошког универзитета из Кракова.
October 7, 2019

Септембар 2019: Сарадници Института учествовали на VII конференцији о југословенско-пољским односима

У Бидгошћу, у оквиру билатералне сарадње Института за савремену историју и Института за историју и међународне односе Универзитета Казимира Великог, 25-26. септембра је одржана VII научна конференција на тему југословенско-пољских односа у XX веку.
September 21, 2019

Септембар 2019: У Загребу потписан Протокол о научној и културној сарадњи са Српским народним вијећем

Директор Института за савремену историју проф. др Предраг Ј. Марковић и председник Српског народног вијећа Борис Милошевић су 17. септембра 2019. године у Загребу потписали Протокол о научној и културној сарадњи Института за савремену историју из Београда и Српског народног вијећа из Загреба.
September 11, 2019

Септембар 2019: Научна конференција – Компаративне студије грађанских ратова

Институт за савремену историју и Институт за језике и културе Азије и Африке из Токија организују научну конференцију „Компаративне студије грађанских ратова: југословенски, либански, сиријски грађански ратови и последице“.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју