Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

December 21, 2019

Децембар 2019: Сарадник Института Никола Мијатов одбранио докторску дисертацију

Сарадник Института Никола Мијатов, 17. децембра, одбранио је докторску дисертацију и стекао титулу доктора историјских наука.
December 18, 2019

Децембар 2019: Одржана промоција зборника „Од Карађорђа до Версајског мира“

У Великој Плани, 16. децембра, у просторијама Центра за културу „Масука“, одржана је промоција тематског зборника радова „Од Карађорђа до Версајског мира“.
December 16, 2019

Децембар 2019: Књиге сарадника Института Бориса Томанића промовисане у Аранђеловцу

У просторијама Народног музеја Аранђеловац, 14. децембра, одржана је промоција двеју књига сарадника Института Бориса Томанића – „Горња Јасеница у Другом светском рату 1941–1945“ и „Орашачки срез у листу Ново време 1941–1944“.
December 16, 2019

Децембар 2019: Одржана промоција Института и потписан уговор о сарадњи са Универзитетом у Бањој Луци

Делегација Института, коју су чинили директор проф. др Предраг Ј. Марковић, заменик директора др Бојан Б. Димитријевић, виши научни сарадник др Милан Гулић и истраживач сарадник Небојша Стамболија, боравила је у научној посети Бања Луци 12-13. децембра.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју