Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

August 19, 2019

Август 2019: Научни саветник др Никола Жутић отишао у пензију

Научни саветник Института др Никола Жутић отишао је у пензију 14. августа 2019.
July 28, 2019

Јул 2019: Сарадник Института Борис Томанић одржао предавање у Истраживачкој станици Петница

На летњем кампу историје за средњошколце у Истраживачкој станици Петница сарадник Института Борис Томанић одржао је дводневно предавање и радионице 16. и 17. јула 2019. године.
July 8, 2019

Јул 2019: Награда Матице српске за историју „Иларион Руварац“ додељена сараднику Института др Миомиру Гаталовићу

Жири у саставу: проф. др Мира Радојевић, проф. др Ђорђе Бубало, проф. др Александар Фотић, др Драган Богетић и др Радомир Поповић једногласно је донео одлуку да престижну награду Матице српске за историју „Иларион Руварац“ за 2018. годину додели др Миомиру Гаталовићу.
July 8, 2019

Јул 2019: Сарадник Института др Станислав Сретеновић добио високо француско одликовање

Научном саветнику Института др Станиславу Сретеновићу је 1. јула у Амбасади Француске у Београду уручен Орден националног реда за заслуге, у рангу витеза.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју