Институт за савремену историју

је посвећен унапређивању разумевања недавне прошлости кроз научно истраживање политичке, Друштвене, економске и културне историје српског и југословенског Друштва у балканском, европском и светском контексту.

Основан пре више од педесет година, ИСИ баштини значајну научну традицију. Осавремењујући је на основу свог програма, Институт реализује истраживачке пројекте и развија сарадњу са институцијама и појединцима у земљи и свету, које се баве сличном делатношћу. Резултате свог рада представља кроз издавачку делатност својих сарадника, а у научном животу учествује како организовањем међународних научних скупова, тако и подстицањем истраживања у локалним срединама и другим облицима едукативних активности, као и објављивањем часописа Историја 20.века.

Смештен на Тргу Николе Пашића 11, на четвртом спрату старе зграде Привилеговане аграрне банке, Институт омогућава приступ богатој библиотеци, документационом и дигиталном центру, чиме настојимо да резултате наших научних сазнања у сваком тренутку учинимо доступним научној и широј јавности.

АKТУЕЛНОСТИ

June 12, 2019

Јун 2019: Посета др Данијела Кежића

Институт је 7. јуна посетио др Данијел Кежић, сарадник Лајбниц Института за проучавање Источне и Југоисточне Европе из Регенсбурга (ИОС).
May 31, 2019

Мај 2019: Сарадник Института др Драгомир Бонџић учествовао на промоцији у Великом Градишту

Драгомир Бонџић, виши научни сарадник Института, учествовао је 24. маја 2019. на промоцији монографије "Великоградиштанска гимназија 1879-2019".
May 29, 2019

Мај 2019: Сарадници Института гостовали на трибини у оквиру изложбе „У име народа!“

У петак 24. маја у Завичајном музеју Параћин одржана је последња трибина из пратећег програма изложбе У ИМЕ НАРОДА! под називом „Суочавање са тоталитарним наслеђем и(ли) ревизија историје“.
May 29, 2019

Мај 2019: Одржана конференција о српско-румунским односима

Институт за савремену историју из Београда, Институт за историју „George Barițiu” из Клужа и Српско-румунска комисија за историју, уз подршку Краљевског двора, организовали су округли сто „Српско-румунске династичке везе у 19. и 20. веку“.
 

Научни програм


Институт за савремену историју (ИСИ) - научно-истраживачка организација.

 

Мисија

Циљеви

Активности

Институт за савремену историју